Sterrenregen

Sterrenregen

Een roman over twee zussen Kathryn en Melissa.

Kathryn, de zes jaar jongere zus van Melissa, heeft een klompvoet waardoor ze niet zo goed lopen kan. Ze draagt een schoen met een brace. Op de dag dat Melissa trouwt met de rijkste jongen van hun dorp voelt Kathryn zich in de steek gelaten. Melissa was als een moeder voor haar, sinds hun eigen moeder is gestorven en ze zich niet kon hechten aan de nieuwe vrouw van hun vader, Helen. Op dezelfde dag verliest Helen voor de derde keer haar baby door een miskraam. Zo’n begin van een boek voorspelt niet veel goeds. En het wordt nog erger.

De familie lijdt al jaren onder de enorme droogte met stofstormen die in Oklahoma in het begin van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten huishoudt. We volgen zowel het verhaal van Melissa als dat van Kathryn. Aan het eind van het boek komen de draden van hun verhalen weer bij elkaar en gelukkig, het wordt een min of meer happy end. Door een ongelukkig gemaakte impulsieve actie komt Kathryn totaal alleen te staan en wat opvalt is de enorme reis die Kathryn maakt. Zowel in het echt als in haar ziel.

Tijdens deze reis doet ze nieuwe kennis op over de droogtesituatie en krijgt ze te maken met betrouwbare en minder betrouwbare mensen. Op deze manier ontdekt ze in een paar maanden meer over de wereld, het leven en zichzelf dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. De schrijfster werkt de twee karakters goed uit en heeft zich goed ingelezen over de situatie in die tijd. Dit is niet zomaar een roman. Het is een coming-of-age roman, maar ook een roman in een historische context.

Heel goed hoe de schrijfster laat doorschemeren dat als je in die tijd iets aan je lichaam mankeerde, je vaak als gek of achterlijk versleten werd en hoe discriminerend en vernederend dat is. En bijzonder knap hoe ze laat zien hoe moeilijk het was in die tijd om een andere houding te ontwikkelen als er sprake was van verschil tussen armoede en rijkdom. Tegelijkertijd is dit een actuele roman die gaat over crisis en armoede, beïnvloeding van de natuur door fout om te gaan met de aarde, de collectieve schuld die niet zomaar teruggedraaid kan worden maar verwoestende gevolgen heeft. Een prachtige roman!

Door: Frea Kroese

Sterrenregen

Zoals de Catechismus ooit bedoeld was om kinderen zondag na zondag een duwtje te geven in de goede richting, zo wil dit boek je wekelijks een zetje geven om beter te leren (s)preken – Paul Visser, predikant te Rotterdam

Je bestelt en rekent af bij: