Papieren paradijs

Een debuut roman van Marlies Medema. Nadat Marlies een werkreis naar Suriname maakte en het graf van de Nederlandse vrouw heeft gezien, wilde zij meer weten over haar leven. Door research te plegen naar het leven van deze vrouw, vormde zich het verhaal over een weinig bekend stuk geschiedenis van ons land. Namelijk het kolonisatieproject waarbij arme boeren verhuizen naar Suriname om daar zonder slavernij nederzettingen op te richten.

Het boek vertelt het waargebeurde levensverhaal van Anna Pannekoek. Dit begint in haar kindertijd in Nederland waar zij opgroeit tot een jonge vrouw. In deze tijd krijgt ze te maken met het overlijden van een zusje en broer, een chronische longziekte en een verloren liefde.  Zij was voor die tijd mondig maar moest zich toch voegen naar de wensen van haar ouders en later haar man. Haar man was dominee en had samen met twee andere dominees het plan gemaakt om naar Suriname te verhuizen. Anna wilde niet maar had niets in te brengen. In Suriname aangekomen, blijkt het leven moeilijker dan verwacht mede door een uitgebroken epidemie. Maar Anna weet zich goed staande te houden en neemt taken op zich die eigenlijk haar man als dominee had horen te doen.

Het verhaal is in ik vorm geschreven waardoor je meegesleept wordt in de gedachten wereld van Anna. De schrijfstijl maakt dat het een vlot te lezen boek is. Je raakt geboeid door haar personage en de manier waarop zij naar de wereld om haar heen kijkt en ontdekt hoe het dagelijkse leven in de 19e eeuw er aan toe ging.

Kortom een meeslepende historische roman die je maar moeilijk weg kunt leggen.

Je bestelt en rekent af bij: